WK-blog: Nederland eindigt op twaalfde plaats

Volg de verrichtingen van de Nederlandse curlingheren op WK, dat plaatsvindt van 2 tot en met 11 april in Calgary, Canada. De topzes van de groepsfase plaatst zich niet alleen voor de playoffs, maar ook direct voor de Olympische Winterspelen. Voor de overige teams is er nog een OKT als tweede kans.

Nederland eindigt op twaalfde plaats

10 april 01.00 uur

Nederland heeft het WK curling in Calgary afgesloten met een nederlaag tegen Italië. De Nederlandse curlingheren eindigen op de twaalfde plaats van de veertien deelnemende landen, met twee overwinningen (tegen Duitsland en China). Ook Zuid-Korea en China wonnen tweemaal, maar op basis van de draw shot challenge eindigt Nederland nipt hoger. De playoffs en daarmee ook directe kwalificatie voor de Olympische Winterspelen bleven buiten bereik. In december krijgt Nederland een herkansing op het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Daar treft het opnieuw Italië, Noorwegen, Japan, Duitsland, Denemarken en Zuid-Korea, plus twee landen uit het voorkwalificatietoernooi. De topzes van het WK en gastland China zijn al zeker van deelname aan de Spelen.

Nederland heeft zich niet geplaatst voor de finaleronde, maar deze wedstrijden zijn uiteraard zeer het bekijken waard. Volg de ontknoping van het WK via de Youtube-pagina van de World Curling Federation.

Olympisch kampioen Amerika te sterk voor Nederland

9 april 10.00 uur

Nederland is er op het WK curling in Calgary niet in geslaagd Olympisch kampioen Verenigde Staten te verslaan. Het ging lang gelijk op, maar in het achtste end sloegen de Amerikanen de beslissende slag met een score van vier punten. Vanavond om 22.00 uur resteert de laatste wedstrijd tegen Italië, dat nog een kleine kans heeft op de playoffs en rechtstreekse kwalificatie voor de Spelen. De Russische ploeg, Zweden, Verenigde Staten, Canada en Schotland (Groot-Brittannië) zijn daar reeds zeker van.

Nederland buigt voor Zwitserland

8 april 20.00 uur

Na een nederlaag tegen Zwitserland (4-8) streven de Nederlandse curlingheren vannacht naar eerherstel op het WK curling in Calgary. Om 3.00 uur nemen ze het op tegen de regerend Olympisch kampioen, het team uit de Verenigde Staten. Waar Nederland al uitgeschakeld is voor de playoffs en daarmee directe plaatsing voor de Spelen van 2022, kunnen de Amerikanen hun plaats nog veiligstellen. Zweden en de Russische ploeg hebben zich inmiddels gekwalificeerd. Naast Amerika zijn Schotland, Canada, Noorwegen en Zwitserland nog volop in de strijd gewikkeld om de resterende startbewijzen, terwijl Italië (de laatste opponent van Nederland dit toernooi) en Japan nog een kleine hoop mogen koesteren.

De wedstrijd tussen Nederland en de Verenigde Staten is vannacht om 3.00 uur live te zien op het Youtube-kanaal van de World Curling Federation.

Japan troeft Nederland af

8 april 9.00 uur

Nederland heeft de winst op Duitsland geen vervolg kunnen geven tegen Japan. Nederland kon het voordeel van de laatste steen in het eerste end niet benutten, maar pakte in het tweede end wel twee punten. Door een gemiste draw lukte dat niet in het vijfde end en ging Nederland op achterstand de pauze in. Na het korte rustmoment sloeg Japan een gat door opnieuw twee punten te pakken. Nederland kwam nog even terug, maar kon de achterstand niet volledig overbruggen. Eindstand: 5-7.

Met nog drie wedstrijden te gaan (tegen Zwitserland, Verenigde Staten en Italië) kan Nederland de playoffs niet meer halen en zich dus ook niet direct kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van Peking 2022. Dat moet nu gebeuren via het OKT.

Om 17.00 uur vandaag neemt Nederland het op tegen Zwitserland. Om 03.00 uur staat het treffen met de regerend Olympisch kampioen Verenigde Staten op het programma. Die wedstrijd is live te zien via het Youtube-kanaal van de World Curling Federation.

AD geeft kijkje in trainingsregime van Nederlands curlingteam

In het AD staat een uitgebreid artikel waarin Laurens Hoekman, second van het Nederland curlingteam, vertelt over zijn trainingsregime en de moeilijkheidsgraad van de sport. Dertien trainingen in de week: "Als iedereen gaat curlen, is het vooroordeel zo de wereld uit."

Lees het volledige (premium) artikel

Nederland verslaat Duitsland

7 april 20.00 uur

Nederland heeft tegen Duitsland zijn tweede overwinning gepakt op het WK curling in Calgary. Na een gelijk opgaande strijd sloeg Nederland in het laatste end toe met een steal. De basis voor de zege werd gelegd met een steal van twee punten in het vijfde end. Met een score van twee in het achtste end bleven de Duitsers in de race, maar ze misten de kans om met hun laatste steen nogmaals twee punten te pakken. De Nederlandse steen bleek het dichtste bij de roos te liggen, waardoor de eindstand op 7-5 kwam.

Om 22.00 uur speelt Nederland reeds de volgende wedstrijd tegen Japan. Dit duel is live te zien op he Youtube-kanaal van de World Curling Federation.

Zweden maatje te groot voor Nederland

6 april 20.00 uur

De Nederlandse curlingheren hebben hun meerdere moeten erkennen in regerend wereldkampioen Zweden. In het eerste end kon Nederland de titelhouders nog van scoren weerhouden, maar daarna sloegen ze hard toe met drie punten. Nederland pakte er knap direct twee terug, maar zag daarna de Zweden steeds verder weglopen. Nadat Zweden in het achtste end met opnieuw een score van drie de stand op 10-4 had gebracht, gaven de Nederlanders zich gewonnen.

Morgen staat een belangrijke dag op het programma van Nederland. Bij winst op Duitsland (om 17.00 uur) en Japan (om 22.00, live te zien via het Youtube-kanaal van de World Curling Federation) kan de sprong naar de toptien in de stand worden gemaakt.

Nederland overklast China

6 april 07.30 uur

Tegen China heeft Nederland kunnen laten zien tot meer in staat te zijn dan de laatste plaats in de rangschikking doet vermoeden. Dat concludeerden ook de Canadese commentatoren Kevin Martin (Olympisch kampioen in 2010) en Mike Harris, die meermaals de fantastische stenen van de Nederlandse spelers prezen.

Nederland gaf China geen enkele kans om in de wedstrijd te komen. Vice-skip Wouter Gösgens, die de laatste stenen per end gooit, speelde een nagenoeg perfecte wedstrijd: de statistici van dienst oordeelden dat 98 procent van zijn stenen op de juiste plek terecht kwamen.

"Ik ben heel tevreden met mijn team", zegt Gösgens na afloop van de wedstrijd tegen de WCF. "Ze legden alles heel goed klaar en maakten het voor mij eenvoudig om het af te maken."

Het begon al meteen goed met een score van drie punten in het eerste end. Een steal van twee punten in het tweede end bracht de voorsprong op vijf. Alleen in het derde en zesde end kon China een puntje terugpakken, maar Nederland klaarde de klus door in het zevende end nog eens twee punten te scoren. Eindstand: 10-2.

Vanmiddag om 17.00 uur neemt Nederland het op tegen regerend wereldkampioen Zweden.

Nederlands team over omgaan met verlies: "Mogen onze droom nooit verliezen"

Tegenover de NOS vertellen bondscoach Shari Leibbrandt en de spelers openhartig over het verlies van een uiterst waardevolle kracht achter de schermen, Shari's man Christian. Bekijk de videoreportage in dit artikel.

Ook op de site van de World Curling Federation doet Shari haar verhaal. Lees het hier (Engelstalig).

Met vertrouwen China tegemoet

5 april 07.30 uur

Na nipte nederlagen tegen Canada en Zuid-Korea kan Nederland zich met vertrouwen opmaken voor de wedstrijd tegen China. Beide teams wachten nog op hun eerste overwinning op het WK curling in Calgary.

Deze wedstrijd, die om 22.00 uur begint, is live te zien op het YouTube-kanaal van de World Curling Federation.

Nederland hield zich knap staande tegen curlinggrootmacht en gastland Canada. Een steal in het achtste end leverde Canada een voorsprong van vier punten op, maar Nederland halveerde die direct in het negende end en creëerde in het laatste end kansen om de stand gelijk te trekken. Maar de Canadese skip bleef koel met zijn laatste steen en verzekerde zich van de overwinning. Eindstand 6-7.

Later op de dag speelde Nederland opnieuw goed tegen Zuid-Korea, maar trok het ondanks hogere speelstatistieken aan het kortste eind. De stand ging de hele wedstrijd gelijk op, maar Zuid-Korea maakte dankbaar gebruik van het voordeel van de laatste steen in het beslissende end en ging met een 5-4 zege aan de haal.

Wedstrijd tegen Canada live op Youtube

4 april 07.30 uur

Nederland is er tegen Denemarken niet in geslaagd zijn eerste overwinning te boeken op het WK curling in Calgary. De Denen waren met 14-5 te sterk.

Vanavond om 22.00 uur gaat Nederland voor eerherstel tegen curlinggrootmacht en gastland Canada, dat na drie wedstrijden nog ongeslagen is. Deze wedstrijd is live te zien op het YouTube-kanaal van de World Curling Federation.

Wellicht vang je in de achtergrond nog een glimp op van Bob Bomas. De Fries is op het WK actief als Deputy Chief Umpire en zal volgend jaar ook als Game Umpire van de partij zijn op de Olympische Winterspelen in Peking.

Ook Schotland te sterk voor Nederland

3 april 20:00 uur

Driemaal was geen scheepsrecht voor Nederland, ook de derde wedstrijd op het WK curling in Calgary ging verloren. Schotland was met 9-4 te sterk. De Nederlandse curlingheren waren een stuk scherper dan op de openingsdag en bleven lang in de buurt van de Schotten. Met een score van twee punten in het zevende end voerde Nederland de druk flink op, maar de Schotten counterden de aanval in het achtste end en pakten maar liefst vier punten en daarmee de zege.

Tweede nederlaag Nederland tegen Noorwegen

3 april 08.00 uur

Nederland heeft de openingsdag van het WK curling in Calgary zonder zege afgesloten. Na eerder op de dag van het Russische team te hebben verloren, moesten de Nederlandse curlingheren zich in de avondsessie ook gewonnen geven tegen Noorwegen. Lange tijd hielden de twee teams gelijke tred, maar in het achtste end maakten de Noren gebruik van een reeks gemiste draws aan Nederlandse kant om drie punten te scoren. Na tien ends stond een eindstand van 7-4 in Noors voordeel op het bord.

Valse start voor Nederland op WK curling

2 april 20:00 uur

Nederland heeft zijn openingsduel op het WK curling in Calgary met 8-5 verloren van het Russische team (vanwege WADA-sancties mag Rusland in internationale sportcompetities niet onder de Russische vlag uitkomen). Na een aftastende start kwamen de Russen als eerste op het scorebord. In het vierde end trok Nederland de stand weer gelijk, maar nadat de Russen eerst hun voordeel van de laatste steen hadden benut door twee punten te pakken, stalen ze het daaropvolgende end nog eens drie punten. De Nederlandse curlingheren gaven niet op en bleven knokken, maar konden de opgelopen achterstand niet meer ongedaan maken.

Volop aandacht voor gewenste groei curling in Nederland

Aan de vooravond van het WK voor heren is er volop aandacht voor de gewenste en noodzakelijke groei van curling in Nederland. Onder meer de NOS, de Volkskrant en Trouw blikken vooruit op het toernooi en terug op de afgelopen periode.

Lees verder

Nederlandse curlingheren klaar voor aftrap WK in Calgary

Het Nederlands herenteam begint vrijdag aan het WK curling in Calgary, Canada. Na de quarantaineperiode goed te zijn doorgekomen, hebben de curlingheren de eerste ijstrainingen er inmiddels op zitten. Zowel het ijs als de spelers verkeren in goede conditie, laat het team via Facebook weten.

Lees verder

Herenteam mikt op topzes en plaatsing Spelen

Na anderhalf jaar zonder grote kampioenschappen, maken de Nederlandse curlingheren zich op voor het WK, dat plaatsvindt van 2 tot en met 11 april in Calgary, Canada. Het gemis aan competitie door de coronacrisis heeft het team gecompenseerd met trainingsarbeid en individuele ontwikkeling. “We kunnen niet wachten om te laten zien hoe we er nu voor staan.”

Lees verder