Olympische missie voor Nederlands curlingteam

De Nederlandse curlingmannen worden onderdeel van TeamNL, zo hebben de Nederlandse Curling Bond (NCB) en NOC*NSF vandaag bekend gemaakt. De topsport- en talentenselectie van de NCB krijgen vanaf dit seizoen formele ondersteuning richting Beijing 2022. Maurits Hendriks, technisch directeur van TeamNL, looft de jarenlange toewijding van het curlingteam.

Het team van bondscoach Shari Leibbrandt heeft de afgelopen jaren grote progressie op het wereldtoneel vertoond, terwijl de ploeg twee jaar geleden nog acteerde in de Europese B-groep. In 2017 en 2018 nam het team deel aan de wereldkampioenschappen en vorig jaar werd op het EK onder andere veelvoudig Europees en wereldkampioen Zweden verslagen. De Nederlandse selectie, bestaande uit skip Jaap van Dorp (28), Carlo Glasbergen (28), Laurens Hoekman (20) en Wouter Gösgens (19), was bij die kampioenschappen telkens veruit de jongste ploeg, maar wist desondanks de traditionele toplanden het vuur keer op keer na aan de schenen te leggen. Afgelopen jaar werd kwalificatie voor Pyeongchang nog misgelopen, maar als onderdeel van TeamNL gaat het vizier volledig op Beijing 2022.

Toewijding en erkenning
Technisch directeur Maurits Hendriks van TeamNL: “Het herenteam toont aan de concurrentie met de wereldtop aan te kunnen en NOC*NSF is verheugd deze teamsport aan het topsportprogramma toe te kunnen voegen. Shari en haar mannen verdienen dit ook op basis van hun jarenlange toewijding. Zij krijgen nu alle middelen van TeamNL tot hun beschikking en dat stelt hen tevens in staat om meer trainingsuren te draaien en aan meer internationale toptoernooien mee te doen.” Bondscoach Shari Leibbrandt is zeer blij met de erkenning: “Ik ben erg trots op de mogelijkheid die we nu krijgen. We hebben onszelf jarenlang ontwikkeld en verbeterd en we kunnen nu samen met TeamNL en onze partners de volgende stap zetten. Hiermee kunnen we ons richten op kwalificatie voor Beijing 2022 en voor volgende Olympische Spelen, door ook ons talentenprogramma verder te ontwikkelen. Dit is niet alleen fantastisch nieuws voor ons team, maar voor de hele Nederlandse curlingsport.”

Liefde voor de sport
Sinds enkele jaren timmert de NCB samen met haar commerciële partners stevig aan de weg om curling naar een hoger niveau te tillen. Sportmarketingbureau Triple Double heeft de bond geholpen om prominente partners aan de sport te koppelen en daarmee financiële mogelijkheden te creëren die het herenteam naar de mondiale top brengen. Ook in de breedte wordt hard gewerkt om meer Nederlanders te interesseren voor curling om zodoende een brede basis te vormen voor toekomstige topsportsuccessen. Voorzitter Jules Broex van de NCB benadrukt hoe uniek de aandacht voor curling is: “We hebben slechts 150 actieve leden in Nederland, maar we acteren toch op wereldniveau met het herenteam. Dat is een prestatie van formaat die ook bij het grote publiek niet onopgemerkt blijft. Steeds meer mensen hebben interesse voor de sport, volgen clinics en willen zelf gaan curlen. Met de steun van TeamNL en onze trouwe partners gaat die populariteit alleen nog maar toenemen.” Norberth Korsmit, partner van Triple Double: “De erkenning door NOC*NSF is een historisch moment, maar tegelijkertijd ook een signaal om de komende jaren nog meer te investeren om de Olympische droom daadwerkelijk te verwezenlijken. De afgelopen jaren hebben bewezen dat je met een droom, liefde voor de sport, de juiste strategie, hard werken en enthousiaste partners ook de kleinste sport van Nederland groot kunt maken. Daar zijn we Shari en haar mannen, maar zeker ook Asito, Team Rockstars IT, Fila en TeamKPN Sportfonds als echte “believers” zeer dankbaar voor.”