Olympische droom aan zijden draadje na nederlaag tegen Japan

Nederland is tegen een kostbare nederlaag aangelopen tegen Japan. Met nog maar twee wedstrijden te gaan, tegen koploper Noorwegen en Zuid-Korea, moeten de Nederlandse heren hopen dat de directe concurrenten voor de playoffposities steken laten vallen.

In het eerste end moest Nederland al direct drie stenen tegen incasseren. Het Nederlandse team herpakte zich snel en pakte er zelf met het voordeel van de laatste steen ook twee. De Japanners speelden het derde end, met veel stenen in het huis, uitstekend uit en brachten met een score van twee de stand op 5-2.

Met een mooie triple take-out van second Laurens Hoekman creërde Nederland in het vierde end een goede kans. Even leken er drie punten in het verschiet te liggen, maar met de score van twee kon Nederland ook zeer tevreden zijn. Japan koos ervoor om met een blank end en een stand van 5-4 de rustpauze in te gaan en daarmee de hammer te behouden voor de even ends.

Met het voordeel van de laatste steen pakte Japan weer twee punten in het zesde end. Nederland was in het zevende end weer goed op weg naar een score van drie, maar door gemiste guards bleef het bij slechts één punt. Vervolgens slaagden ze er niet in om Japan op één punt te houden en moesten ze zich na een gemiste laatste alles-of-niets-poging in het negende end gewonnen geven.

Nederland heeft morgen nog twee wedstrijden, om 9.00 uur tegen Noorwegen en om 19.00 uur tegen Zuid-Korea, die beide gewonnen moeten worden om nog kans te maken op kwalificatie voor de Olympische Spelen. Het is daarbij ook afhankelijk van de resultaten van rivalen Japan, Denemarken en Tsjechië.