Nederland sluit teleurstellend EK af

Voordat het OKT losbarst in Leeuwarden is het eerst nog tijd voor het Europees kampioenschap curling in Lillehammer, Noorwegen. Het Nederlands herenteam heeft zich helaas niet kunnen handhaven in de A-divisie.

24 november

Nederland degradeert

Na twee nederlagen op de voorlaatste speeldag van het EK curling in Lillehammer kan Nederland degradatie naar de B-divisie niet meer ontlopen. De curlingheren kunnen zich via een kwalificatietoernooi nog wel plaatsen voor het WK in Las Vegas. Ook is er nog kans op plaatsing voor de Winterspelen op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Leeuwarden.

Nederland begon de dag met een 2-5 nederlaag tegen Noorwegen (deze wedstrijd is terug te kijken via Recast). Dat betekende dat het moest winnen van grootmacht Zweden om nog kans te houden op handhaving in de A-divisie van het EK en directe plaatsing voor het WK. Die kans leek snel vervlogen toen Zweden op een 7-1 voorsprong kwam, maar de Nederlandse heren gaven niet op en knokten zich terug in de wedstrijd. Toch kwamen ze net te kort om voor een stunt te zorgen en daarmee degradatie te voorkomen.

Ook de slotwedstrijd van het EK tegen Denemarken op donderdag ging verloren.

23 november

Italië te sterk voor Nederland

Op het EK curling in Lillehammer, Noorwegen heeft het Nederlands herenteam zijn vijfde nederlaag geïncasseerd. Italië was met 10-4 te sterk. Net als tegen Schotland kreeg Nederland in het openingsend vier punten tegen. Met een score van twee krabbelde Nederland een beetje op, maar het kon de achterstand niet meer overbruggen.

Nederland heeft nog een Scandinavisch drieluik voor de boeg, met wedstrijden tegen Noorwegen, Zweden en Denemarken. Het duel tegen de Noren is morgen vanaf 9.00 uur live te zien via de videostreamingdienst Recast: https://the.recast.app/home

22 november

Eerste zege van het toernooi

Nederland heeft tegen Finland zijn eerste zege geboekt op het EK curling in Lillehammer. Gemakkelijk ging het niet, maar met wilskracht en doorzettingsvermogen trokken de curlingheren uiteindelijk aan het langste eind. Nederland kwam met de 'hammer' sterk uit de startblokken, maar moest in het derde end een 'steal' van drie punten incasseren. Langzaamaan werkte het team van skip Wouter Gösgens zich terug in de wedstrijd. Met twee gestolen punten in het zevende end kwam Nederland weer op voorsprong en een score van één punt in het laatste end volstond om de overwinning binnen te slepen. Eindstand: 7-6.

Eerder op de dag was Schotland duidelijk een maatje te groot. Nederland moest in het eerste end al vier punten prijsgeven en kwam die achterstand niet meer te boven. Na 6 ends werd bij een stand van 2-9 spreekwoordelijk de handen geschud.

Dinsdagmiddag om 14.00 uur neemt Nederland het op tegen Italië.


21 november

Dubbele nederlaag op dag 2

Het Nederlands curlingteam wacht nog op zijn eerste zege op het EK in Lillehammer. Op zondag verloor het 's ochtends van Duitsland en 's avonds van Zwitserland.

Nederland kwam een sterkte start van de Duitsers niet te boven en moest met 5-3 het hoofd buigen. Zwitserland had net als Nederland zijn eerste twee duels verloren, maar kwam in de derde wedstrijd weer in het juiste ritme. Ook Nederland toonde tekenen van herstel, maar bleef moeite hebben om kansen te creëren en punten te scoren.

Maandag om 12.00 uur speelt Nederland zijn volgende wedstrijd tegen Schotland, dat als enige land op dit toernooi nog ongeslagen is. Om 20.00 uur staat het duel met Finland op het programma.

20 november

Openingsduel nipt verloren

De Nederlandse curlingheren hebben hun openingsduel op het EK in Lillehammer nipt verloren van Tsjechië. De eerste helft van de wedstrijd ging het gelijk op, direct na de pauze leek Nederland een gat te slaan met een score van drie, maar daarna kwamen de Tsjechen sterk terug. Na twee punten te hebben gemaakt met het voordeel van de laatste steen, 'stalen' ze een punt. Nederland ging op zoek naar een score van twee, maar moest in het negende end genoegen nemen met een 'blank end' (geen score) en slaagde er, na missers aan beide kanten, ook in het tiende end niet in te scoren. Tsjechië ging daardoor met de zege aan de haal: 7-5.

19 november

Curlingheren beginnen aan EK in Lillehammer

Vorig jaar kon het EK niet doorgaan vanwege de coronapandemie, maar nu kan Lillehammer dan eindelijk de Europese curlingtop ontvangen. Het Nederlands herenteam bestaat uit skip Wouter Gösgens, vice-skip Jaap van Dorp, second Laurens Hoekman, lead Carlo Glasbergen en alternate Tobias van den Hurk. Zij worden bijgestaan door bondscoach Shari Leibbrandt.

Nederland neemt het in de A-divisie op tegen Denemarken, Duitsland, Finland, Italië, Noorwegen, Schotland, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. De wedstrijd tegen Noorwegen op woensdag 24 november is vanaf 9.00 uur live te zien via het videokanaal Recast (https://the.recast.app/home).

Het speelschema van Nederland:

20 november, 14.00 uur tegen Tsjechië (5-7)
21 november, 9.00 uur tegen Duitsland (3-5)
21 november, 19.00 uur tegen Zwitserland (3-8)
22 november, 12.00 uur tegen Schotland (2-9)
22 november, 20.00 uur tegen Finland (7-6)
23 november, 14.00 uur tegen Italië (4-10)
24 november, 9.00 uur tegen Noorwegen (Kijk terug) (2-5)
24 november, 19.00 uur tegen Zweden (7-8)
25 november, 12.00 uur tegen Denemarken (5-9)