Nederlands herenteam begint curlingseizoen met finaleplaats

De Nederlandse curlingheren zijn het nieuwe seizoen uitstekend begonnen met een finaleplaats op het sterk bezette World Curling Tour-toernooi Baden Masters in Zwitserland. Na zes zeges op rij, verloor het team van skip Jaap van Dorp de finale van het Zweedse team van Niklas Edin, de regerend wereld- en Europees kampioen.

Het Nederlands team, met skip Jaap van Dorp, vice-skip Wouter Gösgens, second Laurens Hoekman, lead Carlo Glasbergen en alternate Alexander Magan bleef ongeslagen in de groepsfase. Er werd afgerekend met vier sterke Zwitserse teams en de Italiaanse ploeg van Joel Retornaz, winnaar van de bronzen medaille op het EK van 2018. Daardoor plaatsten de curlingheren zich rechtstreeks voor de halve finale. Daarin wachtte het Duitse team van Marc Muskatewitz, dat op het EK van 2018 de strijd om het brons verloor van Retornaz. Nederland pakte een vroege voorsprong en hoewel de Duitsers daar steeds iets van afknabbelden, hield het team van bondscoach Shari Leibbrandt het hoofd koel en stelde het de finaleplaats veilig. Daarin bleken Edin en zijn manschappen te sterk, maar Nederland kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi.

Belangrijk seizoen
Nederland bereidt zich voor op het Europees kampioenschap dat gepland staat voor 21 tot en met 28 november in Lillehammer, Noorwegen. Uiteraard onder voorbehoud van de coronasituatie. In april werd het WK in Schotland afgelast vanwege de pandemie. In 2021 zou het WK moeten plaatsvinden in de Canadese hoofdstad Ottawa. Nederland kan zich daarvoor rechtstreeks plaatsen door in de top-zeven van het Europees kampioenschap te eindigen of anders via een kwalificatietoernooi in januari. Via het WK kan kwalificatie voor de Olympische Winterspelen van Beijing 2022 worden afgedwongen. Mocht dat niet rechtstreeks lukken, is Nederland al verzekerd van deelname aan het Olympisch kwalificatietoernooi.