Herenteam mikt op WK curling op topzes en plaatsing Spelen

Na anderhalf jaar zonder grote kampioenschappen, maken de Nederlandse curlingheren zich op voor het WK, dat plaatsvindt van 2 tot en met 11 april in Calgary, Canada. Het gemis aan competitie door de coronacrisis heeft het team gecompenseerd met trainingsarbeid en individuele ontwikkeling. “We kunnen niet wachten om te laten zien hoe we er nu voor staan.”

Door de coronapandemie ging er vorig jaar een streep door het WK in april en ook het EK in november. “Dat was jammer, want we hadden een hele goede voorbereiding achter de rug”, stelt bondscoach Shari Leibbrandt. “Maar dat proces is doorgetrokken. Ik zie veel verbetering en volwassenheid in het jonge team.”

Leibbrandt refereert naar het aloude adagium ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’ met betrekking tot het gebrek aan grote toernooien het afgelopen anderhalf jaar. “We hebben veel op het ijs gestaan en meer focus kunnen aanbrengen in de trainingen, zowel qua tactiek als techniek en onze creativiteit gestimuleerd. Daarnaast hebben onze concurrenten ons niet veel in actie gezien, dus zouden we op het WK een mooie verrassing kunnen vormen.”

In sommige andere landen zijn wel nationale kampioenschappen geweest en die heeft het Nederlands team goed geanalyseerd. Bovendien heeft het team nog wel toernooien in Zwitserland en China kunnen spelen. Op basis daarvan noemt skip Jaap van Dorp het realistisch om te mikken op een topzesklassering op het WK, waarmee Nederland zich rechtstreeks zou kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van Beijing in 2022.

“Het vorige WK zaten we al heel dicht tegen de zevende plaats aan. Het kwam eigenlijk aan op een steen per wedstijd. We hebben gekeken naar op welke vlakken we ons konden verbeteren en zijn onder meer mentaal sterker geworden. Op de World Curling Tour hebben we laten zien nu wel onder druk de stenen te maken die nodig zijn om te winnen. We kunnen niet wachten om te laten zien hoe we er nu voor staan.”

Het WK curling voor heren vindt plaats van 2 tot en met 11 april in de Canadese stad Calgary. Het toernooi wordt zonder publiek gespeeld. Nederland neemt het op tegen Canada, China, Denemarken, Duitsland, Italië, Japan, Zuid-Korea, Noorwegen, de Russische federatie, Schotland, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten, de regerend Olympisch kampioen. Bekijk hier het volledige speelschema. De topzes van het WK plaatst zich direct voor de Winterspelen in 2022, voor de overige teams is er nog een tweede kans via het Olympisch Kwalificatie Toernooi.

Het Nederlands herenteam bestaat naast skip Jaap van Dorp uit Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen. Tobias van den Hurk gaat als alternate (reservespeler) mee naar het WK. De 20-jarige speler van CC PWA in Zoetermeer is afkomstig uit het junioren- en talentenprogramma van de Nederlandse Curling Bond. Met steun van hoofdsponsor Asito, Bauhaus, Fila en NOC*NSF maakt curling in Nederland een ambitieus groeiproces door, waarbij de goede resultaten van het herenteam als katalysator dienen om meer clubs en leden te verkrijgen.