Met een winstpartij op Rusland zou het Nederlandse curlingteam een plek stijgen in de ranglijst en zich op plaats 9 naast Italië nestelen. Maar of de Russen hieraan mee willen werken is maar zeer de vraag. Het team van skip Timofeev maakt nog kans op een play-off plaats. Daarvoor is winst op Nederland noodzakelijk waarna een face off tegen Korea volgt waar hoogstwaarschijnlijk wordt bepaalt wie van de twee play-offs mag spelen. Gisteren nog kreeg Rusland onwaarschijnlijk klop van het ijzersterke Schotland, dat al na zeven ends naar de poolparty kon gaan met hun enorme schare enthousiaste fans. Maar wat er ook gebeurt, na een roemloze laatste plaats op het WK van vorig jaar, kan Rusland terugkijken op een geslaagd toernooi.

Met zes keer winst en vier keer verlies staat Nederlands volgende tegenstander op de vierde plaats. Duitsland en Italië werden van het ijs geveegd met grote cijfers, maar tegen Canada hadden Noren zelf geen kans. Een overwinning zou het team van skip Steffen Walstad goed doen, maar veel dichter bij de top drie zal het Noorwegen niet brengen. Daarvoor is het verschil (4 verlies tegenover 1 verlies van de gezamenlijke top 3) te groot. Om zich te kwalificeren voor de play offs is een zesde plek nodig. Een plek die Noorwegen aan haar stand verplicht is, maar waar Nederland ook nog voor in de race is. Na Noorwegen wachten Rusland en Italië nog op het team van Jaap van Dorp. Deze landen bezetten respectievelijk de 5e en de 10e plaats in het klassement.

Met een goed gevoel begint Nederland vandaag aan een dag waarin de nummers 5 (Zwitserland) en 4 (Noorwegen) op het programma staan. De wedstrijd tegen China werd gewonnen en onlangs een verlies hield het Nederlands team een goed gevoel over aan de wedstrijd tegen grootmacht Canada. Dit geldt met name voor Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen die resp 93% en 99%(!) gooiden tegen de Canadezen.

De avondwedstrijd moest een bijzondere worden voor het Nederlandse team van skip Jaap van Dorp. Curling grootmacht Canada moest op de knieën worden gebracht. 29 gouden, 8 zilveren en 7 bronzen medailles won Canada al op WK's sinds 1968. Voor snelle rekenaars betekent dat 44 medailles in de laatste 50 jaar. De laatste tien jaar pakte Canada zes keer goud op het WK. Vorig jaar zelfs door alle dertien wedstrijden te winnen. Groot was de verrassing dan ook toen Canada op de Olympische Spelen van dit jaar naast de medailles greep. Daar moesten de curlinggiganten genoegen nemen met de vierde plek. Op dit WK staat er een ander Canadees team, onder leiding van skip Brad Gushue. Slechts een wedstrijd ging verloren, de andere zes werden, vaak bijzonder overtuigend, gewonnen.

Precies halverwege het toernooi is het Nederlands team als vandaag China wacht. Na 5 verliespartijen en slechts één winstpartij wordt het tijd voor de mannen van coach Leibbrandt om het goede spel om te zetten in harde punten. China speelde al zeven wedstrijden en won er daar drie van, van Duitsland, Korea en Zwitserland. De gezamenlijke top 3, Zweden, Canada en Schotland, komt China nog tegen later dit toernooi.