Oranje sluit WK af met vier overwinningen en veel vertrouwen in de toekomst

De laatste wedstrijd van dit WK speelt het Nederlands team tegen Italië. Een tegenstander die ze al vaker tegenkwamen op EK's en bij het Olympisch Kwalificatietoernooi. Lang niet altijd waren deze wedstrijden succesvol voor het team van Jaap van Dorp. Tijdens dit toernooi gaan Italië en Nederland gelijk op. Vier overwinningen en zeven verliespartijen noteerden beide teams. Deze laatste wedstrijd gaat dus om de eer en de vraag wie er boven de ander eindigt in het klassement. Zijn het de mannen van Jaap van Dorp of die van de Italiaanse skip Joel Retornaz? Alles tussen de 7e en 12 plaats is nog mogelijk voor Oranje.

Wat hebben Italië, Korea, USA, Duitsland, Schotland, China, Canada, Zwitserland, Noorwegen en Rusland met elkaar gemeen? Ze moesten allemaal de hammer in het eerste end afstaan aan Nederland. Alleen Zweden en Japan gooiden hun Last Stone  Draws beter dan de Nederlanders.

Skip Van Dorp kiest ervoor in de eerste twee ends geen genoegen te nemen met slechts één punt en blankt beide ends. Pas in het derde end komen de eerste punten op het bord. Beide teams bouwen het huis vol met stenen. Dit resulteert uiteindelijk in één punt voor Nederland. Italië pakt ook haar puntje in end vier. In het laatste end voor de break pakt Nederland maar liefst drie punten. Daarmee is de tussenstand 4-1 voor Oranje.

Italië heeft het kunstje goed afgekeken van team Van Dorp want direct na de break krijgen zij ook een kans op drie punten. Skip Retornaz weet deze kans echter niet te verzilveren waardoor Italië uit dit end slechts één punt pakt. In de twee volgende ends steelt Italië punten van Nederland waardoor de voorsprong van Oranje compleet verdampt en Italië zelfs op een 5-4 voorsprong komt. Hetzelfde scenario als vanmorgen tegen Rusland ontspint zich. Nederland geeft de controle en voorsprong weg en maakt de wedstrijd veel spannender dan nodig. Nederland gaat het negende end in met één punt achterstand en de hammer. Skip Van Dorp kiest er niet voor dit end te blanken en met de hammer het tiende end in te gaan, maar probeert punten te scoren in een vol huis. Nadat het huis enigszins wordt leeggeruimd door een goede steen van Wouter Gösgens, blijft er voor Nederland één punt over en gaan we het tiende end in met een 5-5 stand en de hammer voor Italië. De ervaren Retornaz (34) en zijn team geven dit niet meer uit handen en winnen met 6-5.

Ondanks dit verlies kan Nederland meer dan tevreden terugkijken op dit WK curling. Het team van Jaap van Dorp wist vier wedstrijden te winnen en was niet één keer kansloos. Vrijwel iedere wedstrijd was spannend tot het laatste end, soms zelfs tot de laatste steen en twee keer waren 10 ends niet eens genoeg om een winnaar aan te wijzen en moest er verlengd worden. Vanuit vele hoeken krijgen Jaap, Carlo, Laurens en Wouter complimenten over het spel, zowel tactisch als technisch. Men is er hier van overtuigd dat een paar jaar extra ervaring het enige is dat de mannen afhoudt van grote successen op het wereldtoneel. De eerste weddenschap is al gelegd. Vanuit beide sponsoren Asito en Rockstars IT en vanuit Sportmarketingbureau TripleDouble hebben Laurens, Sander en Norberth toegezegd bij Olympisch Goud een curlingtattoo te zullen laten zetten. U mag dit noteren.

We sluiten af vanuit Las Vegas. Het was een mooi toernooi met hoogtepunten en leermomenten. Dank aan de WCF voor de uitstekende organisatie en de vriendelijke vrijwilligers die ons hier begeleid hebben. We gooien nog een dollar in de trekkast en kijken uit naar het volgende curlingseizoen!