Nederland geeft zeker lijkende winst bijna weg tegen Rusland

Met een winstpartij op Rusland zou het Nederlandse curlingteam een plek stijgen in de ranglijst en zich op plaats 9 naast Italië nestelen. Maar of de Russen hieraan mee willen werken is maar zeer de vraag. Het team van skip Timofeev maakt nog kans op een play-off plaats. Daarvoor is winst op Nederland noodzakelijk waarna een face off tegen Korea volgt waar hoogstwaarschijnlijk wordt bepaalt wie van de twee play-offs mag spelen. Gisteren nog kreeg Rusland onwaarschijnlijk klop van het ijzersterke Schotland, dat al na zeven ends naar de poolparty kon gaan met hun enorme schare enthousiaste fans. Maar wat er ook gebeurt, na een roemloze laatste plaats op het WK van vorig jaar, kan Rusland terugkijken op een geslaagd toernooi.

Ook Nederland laat een sterk stijgende lijn zien. Vorig jaar werd er slechts één wedstrijd gewonnen, dit jaar staat de teller met nog twee wedstrijden te gaan op drie winstpartijen. Daarbij komt dat het team een sterke indruk achterliet en in twee wedstrijden pas na verlening capituleerde. Bij andere wedstrijden zoals die tegen de Noren en grootmacht Canada liet Oranje een goede indruk achter bij de internationale curlingfans.

Moet ik nog vertellen wie de hammer won? Nee toch?
Een vliegende start volgt waarin Nederland netjes twee punten pakt in het eerste end en direct daarna twee punten steelt van de Russen. Ook in het derde end zijn Jaap van Dorp en zijn mannen heer en meester. Ze dwingen de Russen genoegen te nemen met één puntje. Na vijf zeer sterke ends van Oranje gaat Nederland op rozen de break in met een 5-2 voorsprong en de hammer in het zesde end.

Na de break is Nederland het helemaal kwijt. Rusland zorgt voor veel stenen in het huis en steelt een punt in het zesde end. In het zevende end lukt het Rusland om dezelfde tactiek toe te passen. Een misser van skip Van Dorp met zijn laatste steen zorgt nu zelfs voor een steal van twee door de Russen. De voorsprong van Nederland is verdampt en met 5-5 begint Oranje aan het achtste end. En de gifbeker is nog niet leeg. Wederom stelen de Russen een punt. Nederland blankt het negende end om in het tiende end in ieder geval de hammer te hebben. Twee punten zijn nodig om te winnen. Bij één punt volgt een verlenging waarin de Russen de hammer hebben. Tot grote opluchting lukt het Nederland om hier weer een sterk end neer te leggen. Het ziet er naar uit dat Nederland vier punten kan maken, maar zo ver laten de Russen het niet komen en ze geven op na hun laatste steen. Zweet van het voorhoofd vegen, opgelucht ademhalen en door naar de laatste wedstrijd tegen Italië!