Nederland laat groei zien met gecontroleerde zege op Zwitserland

Met een goed gevoel begint Nederland vandaag aan een dag waarin de nummers 5 (Zwitserland) en 4 (Noorwegen) op het programma staan. De wedstrijd tegen China werd gewonnen en onlangs een verlies hield het Nederlands team een goed gevoel over aan de wedstrijd tegen grootmacht Canada. Dit geldt met name voor Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen die resp 93% en 99%(!) gooiden tegen de Canadezen.

Eerste programmapunt is Zwitserland. Het team van skip Pfister boog in de avondwedstrijd van gisteren een 6-4 achterstand om naar een 6-8 winst op Noorwegen, door een schitterende steal van 2 in het extra end. Eerder wonnen de Zwitsers al van Duitsland, Italië en Korea. De wedstrijden tegen de echt grote landen Canada en Zweden gingen verloren, evenals de tweestrijd tegen China.

Het lijkt een gewoonte te worden; Nederland begint wederom met de hammer. De waarde hiervan is in het gehele verloop van de wedstrijd wellicht niet zo groot, maar het is een mentaal tikje dat het team van Jaap van Dorp telkens weer aan de tegenstander uitdeelt nog voordat de wedstrijd echt begint. Jammer genoeg verspeelt Nederland een uitstekende uitgangspositie door twee missers zodat de Zwitsers meteen een punt stelen in het eerste end. De wedstrijd gaat in de eerste ends gelijk op. Na 5 ends gaan beide teams de break in met een 3-3 gelijke stand. Nederland lijkt meer controle te hebben dan de Zwitsers, maar dit betaalt zich nog niet uit in een voorsprong.

Na de pauze pakt het team van Van Dorp met overtuigend spel meteen twee punten en dwingt het in het volgende end Team Pfister genoegen te nemen met slechts een punt. Nederland blijft een licht optisch overwicht behouden en zorgt ervoor dat het met 6-6 en de hammer het tiende end in gaat. Deze kans laat Oranje niet schieten en zakelijk spelen ze de wedstrijd uit. Met 8-6 wint Nederland van Zwitserland. Met deze derde overwinning laat het team zien gegroeid te zijn ten opzichte van vorig jaar, toen er slechts één wedstrijd gewonnen werd.