Nederland boekt zakelijke overwinning op China

Precies halverwege het toernooi is het Nederlands team als vandaag China wacht. Na 5 verliespartijen en slechts één winstpartij wordt het tijd voor de mannen van coach Leibbrandt om het goede spel om te zetten in harde punten. China speelde al zeven wedstrijden en won er daar drie van, van Duitsland, Korea en Zwitserland. De gezamenlijke top 3, Zweden, Canada en Schotland, komt China nog tegen later dit toernooi.

Beide teams beginnen vandaag met het wegspoelen van een kater. Nederland verloor gisteren met 8-3 van Schotland. China werd door Italië de les gelezen met maar liefst 5-11. Met name de skip Dejia Zou gooide onder zijn kunnen tegen de Italianen. Dit resulteerde in maar liefst 5 punten voor Italië in het 9e en laatste end, ongehoord op dit niveau.

Net als gisteren verovert Nederland de hammer, mede door een geweldige, bijna onmeetbare Last Stone Draw die na ampel beraad op 0,6 cm (!) van de pin blijkt te zijn beland. Met de nieuwe meetmethode betekent dit dat het exacte midden van de steen 6 millimeter verwijderd is van het exacte midden van het huis, na het afleggen van 40 meter over het ijs.

Een misser van de Chinese skip Zou zorgt ervoor dat Nederland meteen twee punten scoort in het eerste end. Een open wedstrijd ontspint zich waarin beide teams mooi tactisch spel laten zien waarbij het meer gaat om de diepere gedachte achter de stenen dan om harde spectaculaire take outs. Met een 3-3 stand gaan Nederland en China de pauze in na 5 ends.

Na de break neemt Nederland direct weer het initiatief. Geholpen door wederom een slechte steen van de Chinese skip pakt team Van Dorp meteen weer 2 punten en daarmee een 5-3 voorsprong. In het zesde end leek een mindere steen van Jaap van Dorp de Chinezen ook 2 punten op te leveren, maar skip Zou miste het buitenkansje zodat er slechts één Chinees punt op de borden kwam. Na een steal van China in het achtste end en daarmee een 5-5 stand zorgde Van Dorp met zijn team voor een zakelijke blank in het 9e end zodat Nederland met de hammer het 10e end kon beginnen. Dit end speelt Nederland professioneel uit en dit laatste punt zorgt voor een verdiende 6-5 overwinning voor Nederland waarmee Van Dorp met zijn team laat zien over uitstekende tactische kwaliteiten te beschikken.