Schotten maatje te groot voor Nederland

Dinsdagmiddag stond de wedstrijd tegen Schotland op het programma bij het Wereldkampioenschap curling in Las Vegas. Met buitentemperaturen van meer dan 30 graden geeft de Orleans Arena een surrealistisch beeld met vier ijsbanen en mensen met dikke truien op de tribunes.
 
De Schotten zijn bezig aan een ijzersterk toernooi met vier winstpartijen over Canada, USA, Italië en Duitsland. Alleen van Zweden werd nipt verloren. Na een zesde plek op het WK van vorig jaar, ziet het er dit jaar een stuk beter uit voor het team van skip Bruce Mouat. Hoewel er van het Schotse team dat in 2006 en 2009 het WK won geen enkele speler meer over is, lijken de Schotten dit jaar mee te gaan doen om de prijzen.
 
Nederland begint goed met het veroveren van de hammer. Maar meteen laat het team van Mouat zien wat hij hier komt doen en zetten de Schotten Nederland zwaar onder druk. Het Nederlandse team van skip Van Dorp moet direct in de verdediging. Het lukt Van Dorp met de laatste stenen niet om een snelle steal van Schotland te voorkomen en zo begint Nederland met een 1-0 achterstand. 
 
Ook in het tweede end gaat het mis. Nederland begint sterk en zorgt voor een hele dominante positie richting het einde van het end. Maar met een werkelijk schitterende double take out doet Mouad dit volledig teniet. Van Dorp lijkt met zijn laatste steen relatief gemakkelijk een punt te kunnen redden maar mist, waardoor de Schotten wederom punten stelen. Zelfs twee deze keer.
 
Pas in het vijfde eind komt er even een pauze in de Schotlandshow en lukt het Nederland voor het eerst om punten te scoren. Met een mooie laatste steen zorgt Jaap Van Dorp voor een pauzestand van 5-2. 
 
Na de pauze houden de teams elkaar in evenwicht met twee opeenvolgende ends waarin het team met de hammer maar één punt weet te veroveren. In het achtste end is een briljante laatste steen van Van Dorp nodig om de schade ook dit end te beperken. Dit mislukt helaas waardoor de Schotten weer twee punten scoren. Dit betekent meteen het einde van de wedstrijd. Schotland wint met 8-3. Vier superieure ends van de Schotten aan het begin van de wedstrijd bleken genoeg voor de overwinning. Morgen wachten China en grootmacht Canada.