Japan in extremis langs Oranje

De mannen van coach Leibbrandt moesten vandaag weer vroeg uit de veren. Deze keer voor de confrontatie met hun collega’s uit het land van de rijzende zon. En iedereen die ooit in Japan is geweest, zal toegeven dat het land toch wel anders is. Een buitenbeentje. Op positieve wijze trouwens. En dat geldt ook voor dit team van de nog maar 18-jarige skip en student Go Aoki. Beleefd en professioneel.

Maar dat Japanners ook snel zijn en over chirurgische precisie beschikken, bewijzen ze direct vanaf de start. Na de winst van de hammer scoren ze direct in het eerste end en stelen ze het tweede end van Nederland: 0-3. Het team van Jaap van Dorp heeft in de beginfase daarentegen erg veel moeite met de juiste lengte en precisie van de gele stenen. 

In het derde end lijkt Oranje wakker te zijn geworden en scoort onmiddellijk 2 punten. Ook in het vierde end heeft Nederland het initiatief en werd Japan gedwongen een ‘blank’ te spelen, zodat de stand in de Orleans Arena op 2-3 voor Japan blijft staan. Echter dit initiatief blijkt van korte duur te zijn als Jaap van Dorp tijdens zijn laatste steen met een kamikaze-actie een hoge score van Japan probeert te voorkomen. Hij slaagt slechts deels in zijn actie, waardoor de teams met 2-5 aan de thee gaan. 

Wat met name aan de Japanners opvalt, is dat ze een nieuwe generatie Japanners en curlers vertegenwoordigen; vanzelfsprekend toonden ze – zoals het de ‘spirit of curling’ betaamt - veel respect voor hun Nederlandse collega’s. Maar ze oogden vooral erg relaxed, lachten bijzonder veel, alsook het spelplezier droop er aan alle kanten vanaf.

Uiteindelijk speelde deze optimistische bravoure van jeugdige overmoed de Japanners uiteindelijk toch nog bijna parten; in het zevende, achtste en het negende end werden de Japanners slordig, verloren ze langzaamaan de controle en hun lach. Ook het spel van Oranje werd zienderogen beter en toonde Jaap van Dorp zijn kwaliteiten als leider. Waardoor Nederland in het negende end voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwam: 6-5.

Zoals zo vaak in curling komt alles aan op de laatste stenen. In het laatste, tiende end laat de piepjonge Aoki zijn grote kwaliteiten zien door met de voorlaatste steen zijn team te redden. Jaap van Dorp kan niets anders doen dan te verdedigen en de schade te beperken; met een ingecalculeerd punt van de Japanners gaat Nederland, in het bezit van de hammer, de verlenging in. Ondanks dit voordeel lukt het de Oranje captain niet dit voordeel te benutten en stelen de Japanners niet alleen een punt, maar ook de overwinning: 6-7.

Vannacht om 3:30 Nederlandse tijd kunnen de mannen zich herstellen tegen Duitsland.