Verdienstelijk resultaat ondanks nederlaag tegen Zweden

Oranje had vandaag een zwaar programma voor de boeg. In de ochtend werd op spectaculaire wijze Olympisch kampioen Amerika verslagen. Een paar uur later wachtte alweer de confrontatie met de zilveren medaillewinnaar van de Olympische Spelen; Zweden had in PyeongChang het goud maar af te halen, zo leek het. Maar de Vikingen faalden en de cowboys triomfeerden.

Ook voor dit toernooi is Zweden, samen met Canada, weer topfavoriet. Mede door Niklas Edin, beschouwd als de beste skip ter wereld. Samen met zijn team is hij ook dit toernooi voortvarend van start gegaan, met twee overwinningen uit twee wedstrijden. En ook tegen Oranje begint hij ijzersterk. Door in het eerste end direct twee punten te scoren en de mannen van bondscoach Shari Leibbrandt meteen wakker te schudden.

Deze Zweedse wake-up call zorgde ervoor dat Nederland wat voorzichtiger te werk ging en de drie daaropvolgende ends voor een blanco score koos. Deze voorzichtigheid werd in het vijfde end bijna door de Zweden afgestraft; ondanks vier stenen in het voordeel van de Scandinaviërs kon Jaap van Dorp toch een punt redden en bracht hij hiermee Oranje terug in de wedstrijd tot 1-2.

Na de thee liet Niklas Edin een stukje minimalistisch curling zien. Want minder stenen betekent meer ruimte en dat begrijpen ze in Zweden maar al te goed. Alleen zij weten met weinig stenen een ruimte stijlvol in te richten zonder dat het een kil huis wordt. Less is more. Want in het zesde end kiest hij er voor niet te scoren om in het zevende end wederom met twee punten toe te slaan: 1-4.

In het achtste en het negende end wist Nederland zich te herpakken en was het stuivertje wisselen met de Zweden, zodat met nog een end te spelen de stand op 2-5 werd gebracht. Met nog vier stenen te spelen in het tiende end kon Oranje de Zweden niet meer achterhalen en besloot Oranje de witte vlag te hijsen. Zodat er een score van 2-5 in de Orleans Arena bleef staan.

De volgende wedstrijd, maandag 17.30 uur (Nederlandse tijd), tegen Japan is hier LIVE te volgen.