Herenteam eindigt als zevende bij EK curling, dames handhaven zich in B-groep

De Nederlandse curlingmannen hebben vanochtend hun laatste wedstrijd op het EK in Sankt Gallen (Zwitserland) verloren van Schotland met 5-2. Lange tijd was er -na de eerdere winst op grootmacht Zweden en de definitieve kwalificatie voor het WK- hoop op een nieuwe stunt en daarmee een plek in de halve finale, maar in het laatste end liepen de Schotten met twee punten uit tot een onoverbrugbare achterstand. Het damesteam handhaafde zich met drie keer winst en zes keer verlies in de B-divisie.

Voor de heren was er na de spectaculaire winst op Italië gisteren nog een piepkleine kans op plaatsing voor de halve finale en daarvoor moest het traditionele curlingland Schotland aan de kant worden geschoven. De wedstrijd ontaardde in een schaakspel met maar liefst vijf van de tien ends zonder score. In het laatste end stelden de Schotten de zege veilig, waardoor zij samen met Noorwegen, Zweden en Zwitserland de halve finales spelen. Nederland eindigt als zevende en verzekerde zich gisteren al van een ticket voor het WK 2018 in Las Vegas. Vanaf nu gaat de focus echter volledig op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in het Tsjechische Pilsen dat op 5 december van start gaat. Daar worden de laatste twee tickets voor Pyeongchang verdeeld en binden de Nederlandse heren onder aanvoering van Jaap van Dorp de strijd aan met mede-EK-gangers Italië, Rusland en Duitsland, gastheren Tsjechië en daarnaast Denemarken, Finland en China.

Het damesteam van ‘skip’ Marianne Neeleman verloor gisteren de laatste groepswedstrijd in de B-divisie van Spanje met 8-4. Eerder werden al Engeland, Wit-Rusland en Polen verslagen en met deze drie winstpartijen is de ploeg verzekerd van handhaving op het tweede Europese niveau.

Fotos: ©WCF / Richard Gray / Céline Stucki