Nederland kan niet stunten tegen Canada

Het Nederlands herenteam heeft op het WK curling in Edmonton niet voor een stunt kunnen zorgen tegen gastland Canada. Het team van Brad Gushue, de Olympisch kampioen van 2006, scoorde in het openingsend al direct drie punten en daar kon Nederland niet meer van terugkomen. Bij een stand van 8-3 gaf Nederland na het achtste end op.

Canada is nog ongeslagen op het WK, terwijl Nederland nog wacht op zijn eerste overwinning. Vooraf was dus al duidelijk dat het een lastige opgave ging worden. Maar tegen onder meer Japan en Zwitserland liet Nederland al zien voor niemand bang te hoeven zijn en uitstekend partij te kunnen bieden. De vrijwel foutloos spelende Canadezen gaven Nederland echter geen enkele ruimte om een verrassing te forceren.

“Het is zeker geen schande om van dit team te verliezen”, zegt Carlo Glasbergen, lead van het Nederlands team. “We begonnen stroef en daardoor konden zij snel op voorsprong komen. We herpakten ons wel en speelden een sterke tweede helft. We hebben nog twee punten teruggepakt, dus de wedstrijd goed afgesloten. De volgende keer moeten we alleen net iets scherper beginnen.”

“Het was leuk en spannend om in Canada tegen Canada te spelen”, vervolgt Glasbergen. “We hebben ons er goed doorheen geslagen. Nu gaan we keihard vechten in de laatste drie wedstrijden van het toernooi. Ons eigen spel spelen en positief blijven, op die manier willen we het de tegenstanders zo moeilijk mogelijk maken.”

Vanmiddag neemt Nederland het op tegen Rusland, dat eveneens nog geen wedstrijd heeft gewonnen op dit WK. Morgen staan nog twee wedstrijden op het programma, tegen de Verenigde Staten en Zweden. Daarna gaan de vier hoogst geklasseerde landen door in de play-offs. Nederland komt daarvoor niet meer in aanmerking.

Carlo Glasbergen: "Op dit niveau worden kleine foutjes direct afgestraft."