Nederland toont vechtlust tegen Italië

Opnieuw een nederlaag voor het Nederlands herenteam op het WK curling in Edmonton, maar Nederland gaf zich niet zomaar gewonnen.

Nederland begon agressief aan de wedstrijd. “Dat was het plan, maar het werkte niet helemaal”, stelt Van Dorp. “We maakten af en toe een foutje en dat bleek cruciaal. Als je een steen mist, terwijl hun steen in het spel blijft, kunnen zij grote huizen scoren.”

En dat deed Italië dan ook. Desondanks bleef Nederland ervoor gaan. “We hebben wel goed teruggevochten”, aldus Van Dorp. “We hebben zelf ook drie punten gepakt en het achtste end gestolen. Dat probeerden we in het negende end opnieuw, maar als je dan een keer mist, geef je punten weg.”

Dinsdag gaat Nederland opnieuw op zoek naar de eerste overwinning van het toernooi, eerst tegen Schotland en later op de dag tegen Zwitserland. Van Dorp: “We moeten net even iets scherper zijn. Blijven focussen op onze eigen taken. Elke wedstrijd zetten we een stap vooruit, halen we de goede dingen eruit. Zo blijven we ons per wedstrijd verbeteren.”

Stroeve start
Nederland kreeg in het eerste end twee punten tegen en kon zelf in het tweede end niet meer dan één punt maken, ondanks kleine fouten van de Italianen. In het derde end slaagde Italië erin drie punten te maken. Nederland pareerde direct met een score van drie, maar moest er even zo snel weer drie incasseren.

Na de korte pauze kwam Nederland vastberaden terug. Met agressief spel probeerde het een weg terug in de wedstrijd te vinden. De laatste steen in het zesde end was net iets te lang, zodat Italië nog een punt aan het totaal toevoegde. In het zevende end scoorde Nederland weer en in het achtste end wist het dankzij een goede opzet van de center guards een punt te stelen. Er moest wel een meting aan te pas komen om vast te stellen dat de Nederlandse steen inderdaad net iets beter lag dan de laatste steen van Italië.

In het negende end probeerde Nederland dezelfde tactiek opnieuw, maar ditmaal wisten de Italianen met een goede steen het gevaar af te wenden. Nederland moest daarop risico’s nemen en dat resulteerde in een score van vier punten voor Italië. Met een 13-6 achterstand gooide Nederland dan toch de handdoek in de ring.

Jaap van Dorp na afloop: "Toch net te veel foutjes."