Nederlands curlingteam gaat voor Olympische Spelen PyeongChang 2018

De grote droom van de Nederlandse curlingmannen, plaatsing voor de Olympische Winterspelen in 2018, komt steeds dichterbij. Door de winst van de Europese titel in de B-Divisie heeft het Nederlandse curlingteam twee mogelijkheden zich voor PyeongChang 2018 te kwalificeren. De eerste mogelijkheid is op het WK Curling (1 t/m 9 april) in het Canadese Edmonton waar zeven olympische tickets te bemachtigen zijn. Indien het op het WK niet lukt om de olympische tickets te bemachtigen, mogen ze deelnemen aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi waar de eerste twee landen zich plaatsen voor PyeongChang. Dit toernooi vindt van 5 t/m 10 december plaats in het Tsjechische Plzn. 

Hoe het Nederlands curlingteam deze ambitie wil realiseren, is vrijdag 3 maart tijdens een drukbezochte persbijeenkomst in het Silverdome te Zoetermeer toegelicht door bondscoach Shari Leibbrandt en het mannenteam onder leiding van skip Jaap van Dorp. Van Dorp is duidelijk over de ambitie van het team: “We gaan er voor om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen in PyeongChang 2018. Dat zou fantastisch zijn.”

Het team kijkt uit naar de ambiance die hen in het curlinggekke Canada te wachten staat: “Het voelt fantastisch op het WK tussen de top van de wereld te staan. Het wordt gaaf om in zo’n atmosfeer te mogen gaan spelen. Maar het belangrijkste is dat we beseffen dat het een tussenstap is op weg naar ons droomdoel, plaatsing voor de Olympische Spelen."

 

 

De geboren Canadese bondscoach Shari Leibbrandt gaf de Nederlandse pers een inkijk in de grootte van de curlingsport in Canada: “In Canada is curling de tweede TV-sport. Er is elke dag curling op verschillende zenders te volgen en de arena zal tijdens de WK elke dag met duizenden mensen gevuld zijn." Leibbrandt spreekt vol lof over het commitment van het team: ” Ze trainen 25 uur per week, naast hun werk en opleiding. De mannen werken keihard aan het bereiken van het doel. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken."

Het Nederlandse mannenteam wordt in Canada vertegenwoordigd door: Jaap van Dorp (Skip), Wouter Gösgens (Vice Skip & Third), Laurens Hoekman (Second), Carlo Glasbergen (Lead) en Alexander Magan (Alternate).

Het coachings- en begeleidingsteam van het Nederlandse mannenteam bestaat uit: Shari Leibbrandt (Bondscoach), Taylor McDonald (Teamleider), Wim Keizer (Sportpsycholoog) en Mika van Gelderen (Fitnesstrainer).

Over de World Mens Curling Championship 2017 (WK Curling Mannen)

In het Zwitserse Basel werd Canada in 2016 wereldkampioen. De Canadese mannen wonnen het goud voor Denemarken en de Verenigde Staten hielden Japan van het brons af. Tijdens de WK Curling 2017  komen de volgende 12 landen in actie:

 • Canada (CAN)
 • China (CHN)
 • Duitsland (GER)
 • Italië (ITA)
 • Japan (JPN)
 • Nederland (NED)
 • Noorwegen (NOR)
 • Rusland (RUS)
 • Schotland (SCO)
 • Zweden (SWE)
 • Zwitserland (SUI)
 • Verenigde Staten (USA)

Kijk voor meer informatie op: www.curling.nl en http://worldcurling.org/wmcc2017.