Promotie naar hoogste niveau voor Nederlands heren curlingteam

Met de 6-2 winst op Israël is het Nederlands heren curling team verzekerd van deelname aan het EK Curling op het hoogste niveau in 2017. Na een afwezigheid van slechts een jaar keert Oranje verdiend terug naar de zogenaamde A-poule.

De winst van vanavond betekent tevens dat de olympische droom nog steeds in leven is. Het team mag morgen (14.00u Nederlandse tijd) in de finale met Slowakije uitmaken wie de play-off wedstrijd tegen de nummer 8 van de A-poule speelt, voor deelname aan het WK begin volgend jaar. Deelname aan het WK betekent tevens direct een ticket voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi in december 2017. 

De halve finale startte met ijzersterk tactisch en strategisch spel van Nederland waarin ze aasden op de fout bij Israël. Toen deze in het derde end werd gemaakt, profiteerde skip Jaap van Dorp optimaal en rondde af voor drie punten. In de daaropvolgende ends speelde Oranje erg scherp en was daardoor in de gelegenheid om in het vijfde en zesde end een punt te stelen voor een comfortabele 5-0 tussenstand.

In end zes kwam de tegenstander dichterbij door twee punten te scoren. Vervolgens kon Nederland, in het bezit van de hammer, haar voorsprong knap verdedigen met een ultieme steen die een ‘nul’ scoorde. Na een gescoord punt in het negende end gingen de heren met een voorsprong van liefst vier het laatste end in, waarna ze het professioneel afmaakten en Israël het tiende end niet meer hoefde af te maken.