Nederland besluit EK met achtste plaats en WK-ticket

In de afsluitende groepswedstrijd op het EK curling voor A-landen in Helsingborg dolf het Nederlandse team donderdagochtend met 5-4 het onderspit tegen Noorwegen, dat nog kans maakte op de halve finale. Daarmee eindigt Nederland net als vorig jaar op de achtste plaats en is het verzekerd van een startbewijs voor het wereldkampioenschap in Glasgow eind maart.

Tegen de Noren ging de strijd gelijk op en gaven beide ploegen geen duimbreed toe. Noorwegen noteerde in het tweede end echter een dubbele score en die bleek uiteindelijk doorslaggevend voor de winst. Omdat Schotland als thuisland voor het WK 2020 reeds geplaatst is en op dit EK de halve finales heeft bereikt, volstaat de achtste plek van Nederland in het eindklassement voor de vierde deelname aan het wereldkampioenschap op rij. De komende twee WK’s bepalen welke zeven landen zich naast organisator China rechtstreeks plaatsen voor de Olympische Spelen in 2022 in Beijing.

Carlo Glasbergen was teleurgesteld over het verloop van het EK: “Het is heel belangrijk dat we ons hebben geplaatst voor het WK, maar we hadden op meer gehoopt en stiekem ook op meer gerekend. In aanloop naar het toernooi hadden we het idee echt wel sterker te zijn geworden en dat er meer in zou zitten.” De Nederlandse ploeg won dit toernooi van Rusland en Engeland -die beide degraderen uit de A-divisie- en van halve finalist Denemarken. Net als tegen Noorwegen verloren de Nederlanders gisteren ook met slechts één punt verschil van Italië. Zweden kende als enige een perfecte score van 9 keer winst en geen verlies, en gaat samen met Schotland, Zwitserland en de Denen de halve finales in.