Italianen na thriller te sterk voor Nederlandse curlingmannen

De Nederlandse curlers hebben woensdagmiddag hun voorlaatste groepswedstrijd op het Europees Kampioenschap in Helsingborg na verlenging met 7-6 verloren van Italië. Dinsdag werd gewonnen van Denemarken en Rusland, waarmee al directe kwalificatie voor het WK 2020 veilig werd gesteld. Na het verlies tegen Italië is de halve finale op het EK niet meer te bereiken.

De Italianen scoorden regelmatig telkens een punt per end en Nederland sloeg vlak voor de pauze toe met een score van vier punten. Na de reguliere tien ends stond er een gelijke stand van 6-6 op het scorebord en moest de verlenging uitsluitsel geven. De uitputtingsslag van ruim drie uur werd uiteindelijk in het voordeel van Italië beslecht. Bij Wouter Gösgens overheerst ondanks de WK-kwalificatie de teleurstelling: “Na onze vierpunter hadden we controle over de Italianen. Daarna kwamen zij een paar keer goed weg, terwijl wij juist kleine missers hadden. De potentie was er, maar we waren net niet scherp genoeg. We zijn er nu in elk geval extra op gebrand om het toernooi morgen tegen Noorwegen goed af te sluiten.”

De Italiaanse ploeg bezet nu met 5 overwinningen samen met Zwitserland en Schotland de tweede plaats achter koploper en gastland Zweden, dat als enige deelnemer alle acht groepswedstrijden wist te winnen. De Nederlanders onder leiding van bondscoach Shari Leibbrandt hebben drie winstpartijen op zak, staat op de achtste plek in de A-divisie en kan niet meer achterhaald worden door Engeland en Rusland, die beide degraderen naar de B-divisie. Donderdagochtend spelen de Nederlanders hun laatste wedstrijd op dit EK, tegen Noorwegen. Met winst op de Noren kan Nederland nog stijgen in het klassement. Vorig jaar werden de curlingmannen achtste op het EK en in 2017 zevende.