Nederland besluit WK curling als tiende


Na de 8-7 winst op hekkensluiter Zuid-Korea en het 6-5 verlies tegen gastland en recordkampioen Canada heeft het Nederlandse curlingteam het wereldkampioenschap afgesloten met een tiende plaats in het eindklassement. Net als Duitsland en Rusland boekte Nederland dit WK vier overwinningen, maar op basis van onderlinge resultaten bezetten de Duitsers en de Russen respectievelijk de achtste en negende plek.

In de voorlaatste wedstrijd tegen Zuid-Korea behield Nederland de gehele wedstrijd de controle. In het laatste end kon het beslissende punt voor de 8-7 winst worden veilig gesteld. Tegen het geroutineerde Canada onder aanvoering van Kevin Koe waren de rollen omgedraaid, hoewel Nederland het vuur hen na aan de schenen legde. Vlak voor de pauze namen de Canadezen met een score van 2 punten een 4-2 voorsprong en in de tweede helft lieten ze de Nederlandse curlers niet meer dichterbij komen. Een knappe steal in het laatste end mocht niet meer baten, waardoor skip Jaap van Dorp, Laurens Hoekman, Carlo Glasbergen en Wouter Gösgens het wereldkampioenschap als tiende verlaten. Dat is dezelfde klassering als vorig jaar op het WK. Twee jaar geleden werd Nederland elfde. Nederland startte het WK sensationeel door te winnen van regerend Olympisch kampioen Verenigde Staten en vervolgens ook van Europees kampioen Schotland. China en gisteren Zuid-Korea werden ook verslagen.

Jaap van Dorp: "We hebben het Canada knap lastig gemaakt en met een beetje geluk hadden we ze gewoon kunnen verslaan. Daarmee hebben we in onze laatste wedstrijd nogmaals aangetoond dat we ons kunnen meten met de absolute top." 

Bondscoach Shari Leibbrandt: "Dit WK hebben we een paar fikse teleurstellingen moeten verwerken, maar we hebben ook weer heel veel geleerd. In de laatste wedstrijd hebben we het Canada echt moeilijk kunnen maken. Met Wouter dit jaar voor het eerst op de positie om de laatste steen te gooien, hebben we een hoog niveau weten te behalen. Wouter heeft een paar schitterende laatste stenen gegooid."