Geen play-offs voor curlingmannen

Na tien wedstrijden op het WK moeten de Nederlandse curlingmannen hun grote droom laten varen. 6-4 verlies tegen Italië betekent dat de zesde plaats en een plek in de play-offs buiten bereik is. Conform de doelstelling van bondscoach Shari Leibbrandt staat de ploeg wel nog steeds achtste in het klassement.

Italië is gedeeld vierde en nog volop in de race om een plek in de halve finale. Nederland kwam eerder op de dag een vroege achterstand tegen Rusland niet te boven en verloor met 7-4. Tegen de Italianen leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Na een gelijke stand van 2-2 halverwege pakte de ploeg onder aanvoering van skip Jaap van Dorp vlak na de pauze direct 1 punt met een steal op Italiaanse beurt. Italië scoorde vervolgens echter twee keer 2 punten, waardoor Nederland in het tiende en laatste end tevergeefs een 6-4 achterstand probeerde weg te poetsen. 

Bondscoach Shari Leibbrandt: "Het zat deze wedstrijd erg dicht bij elkaar en we waren gewaagd aan de Italianen. Een paar kleine foutjes deden ons de das om. De laatste twee wedstrijden kunnen we vrijuit spelen en ik verwacht dat we gewoon nog twee keer gaan winnen." Vanavond om 22:00 treedt Oranje aan tegen Korea en vannacht wordt het WK afgesloten tegen gastland en grootmacht Canada. Samen met Duitsland en Rusland bezetten de Nederlandse mannen met drie winstpartijen nog steeds de achtste plaats in het klassement. Na een sensationele start van het toernooi met winst op Olympisch kampioen Verenigde Staten en Europees kampioen Schotland werd ook nog gewonnen van China. 

Met een plek bij de beste acht voldoet de ploeg aan de criteria van NOC*NSF voor een A-status. Sinds afgelopen zomer maakt het curlingteam onderdeel uit van TeamNL en het grote doel is plaatsing voor de Olympische Spelen 2022. Na 24 jaar afwezigheid nam Nederland in 2017 voor het eerst weer deel aan het wereldkampioenschap. Dit jaar speelt het team van skip Jaap van Dorp al voor het derde opeenvolgende jaar een WK en dat is een unicum voor Nederlandse curlers.