Nederlandse curlingmannen gaan voor top 8 op WK

De Nederlandse curlingmannen hebben zichzelf ten doel gesteld om bij het komende WK in Lethbridge in de top 8 te eindigen. Dat zeiden bondscoach Shari Leibbrandt en skip Jaap van Dorp een dag voor vertrek op een persbijeenkomst in het Silverdome in Zoetermeer.

“We hebben de afgelopen periode veel meer toernooien gespeeld, meer getraind en zijn in tactisch opzicht gegroeid,” aldus Van Dorp, die er de vorige twee WK’s ook al bij was. In 2017 eindigde Nederland in Edmonton als elfde met één overwinning. Vorig jaar kwamen de mannen in Las Vegas tot de tiende plek in de eindstand, met vier overwinningen. “Nu gaan we voor zeker zes zeges”, stelt Van Dorp.

De derde WK-deelname op rij is voor Nederland een unicum. Voor het toernooi in Edmonton deed Oranje in 1994 voor het laatst mee op het hoogste niveau.

De  curlingmannen maken sinds augustus 2018 deel uit van TeamNL en hebben daardoor veel meer financiële middelen dan daarvoor. Door de bijdrage van NOC*NSF, de hoofdsponsor Asito en kledingsponsor FILA (beide sinds 2016) en sponsor Team Rockstars IT (sinds 2017) zijn de mogelijkheden om het Nederlands mannenteam om deel te  nemen aan de Olympische Spelen van 2022 in Beijing aanzienlijk vergroot.

“Het is een  verandering om ons volledig op curling te kunnen focussen. We hoeven ons niet meer druk te maken over ons werk bijvoorbeeld”, zegt Van Dorp. “We kunnen nu optimaal naar toernooien toeleven. Dat biedt een beter perspectief.”

Het WK Curling in Lethbridge (Canada) vindt plaats van 30 maart tot en met 7 april. Bondscoach Shari Leibbrandt: “Een betere en leukere plek om een curlingtoernooi te hebben, is er bijna niet. Curling leeft in Canada, de tribunes zullen vol zitten.”

Bekijk hier het speelschema voor de WK Curling.