Curlingmannen grijpen laatste strohalm voor WK-kwalificatie

Bij het EK curling in Estland heeft Nederland met zeer ruime cijfers Finland verslagen. De directe concurrent in de strijd om een ticket voor het WK-kwalificatietoernooi werd met maar liefst 12-2 verslagen, waardoor de Nederlandse ploeg haar eerste overwinning bij dit Europees kampioenschap heeft geboekt.

Het team van coach Shari Leibbrandt kwam sterk uit de startblokken met een score van 2 punten in het eerste end en ging met een voorsprong van 5-2 na vijf ends de rust in. Na de pauze pakte Nederland drie ‘steals’ -oftewel breaks- op rij, waarvan de laatste met 4 punten. De stand van 12-2 na acht van de reguliere tien ends noopte de Finnen tot opgave. Skip Jaap van Dorp reageerde direct na de wedstrijd opgelucht: “Eindelijk gewoon een goede winstpartij, hoewel we ook eerder al hele goede wedstrijden hebben gespeeld. De zetten al er vroeg druk op bij de Finnen, we hebben geprofiteerd van hun missers en verdiend gewonnen. We gaan morgen tegen Polen gewoon weer hetzelfde doen en dan maken we weer goede kans op winst.”

WK-kwalificatie
Morgenochtend om 8 uur Nederlandse tijd staat de wedstrijd tegen de andere directe concurrent Polen op het programma. Als Van Dorp, Gösgens, Hoekman en Glasbergen die weten te winnen, is plaatsing voor het WK-kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland in januari een feit. De nummers 8 en 9 van dit EK doen daar aan mee. Afhankelijk van de resultaten van Rusland is er ook nog een minimale kans plek 7, die recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor het WK dat eind maart in Canada begint.