Tactisch steekspel met Rusland velt curlingmannen op EK

Na een zenuwslopend tactisch steekspel heeft Nederland op het EK curling met 5-2 het onderspit moeten delven tegen Rusland. De curlingmannen staan met vijf keer verlies nog steeds onderaan de ranglijst, waardoor rechtstreekse WK-kwalificatie voor het team van bondscoach Shari Leibbrandt een zeer lastige opgave wordt.

In de Estse hoofdstad Tallinn ontaardde het duel met de Russen in een waar steekspel. Beide ploegen hielden elkaar lange tijd in een houdgreep, totdat Rusland de Nederlanders in het achtste end tot een minimale score van een punt dwong. De Russen namen vervolgens het initiatief en namen een 4-2 voorsprong in het voorlaatste end, waardoor skip Jaap van Dorp en zijn ploeggenoten Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen risico’s moesten gaan nemen om op z’n minst nog een verlenging uit het vuur te slepen. Het tactisch sterke Russische team gaf Nederland echter geen mogelijkheid en ging er zelf nog met een punt vandoor.

Extra toernooi

Dinsdag speelt de Nederlandse ploeg tegen de nummers 1 en 2 van de ranglijst, Zweden en Schotland en daarna volgen op woensdag en donderdag nog de directe concurrenten Finland en Polen. De Finnen en Polen wonnen tot nu toe elk een wedstrijd. Van de tien deelnemers kwalificeren de eerste zeven zich rechtstreeks voor het WK in Canada eind maart, terwijl de nummers 8 en 9 een extra WK-kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland gaan spelen in januari.